+31(0)85 130 49 23 (24x7 bereikbaar) info@time2save.nl
Selecteer een pagina

EKT (Elektronische Klok Transactie) wordt ingezet in verschillende branches. In dit artikel gaan we het hebben over de inzet van de EKT bij de bloemenveiling FloraHolland en de bloemen- en/of plantenexporteurs.

Dit artikel is ontstaan omdat ik veel vragen over de EKT kreeg. Men kent de term “EKT”, maar weet niet precies wat het doet, wat voor soort bestand het is en wat de impact is als het bericht niet verstuurd en/of niet ontvangen kan worden. Onderstaand een uitleg wat een EKT is, hoe het toegepast wordt en wat de voordelen zijn.

Snel naar:

EKT, wat is dat?

EKT staat voor Elektronische Klok Transactie. EKT is een EDI gestandaardiseerd bericht en is vastgelegd bij Floricode. De inhoud van het bericht bevat gegevens van de aankoop. Denk hierbij aan onder andere het product,  productkenmerken, kweker, prijs, foto’s, de datum en tijd van de aankoop. Omdat de EKT een standaard bericht is, kan het voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Verder in dit artikel worden diverse toepassingen nader uitgelegd.

Toepassingen van een EKT

Scenario A: FloraHolland stuurt een EKT naar een exporteur
Bloemen en planten worden geveild bij FloraHolland op de veilklok. Exporteurs zitten op de tribune voor de klok en kunnen met een druk op de knop een partij kopen. Op dat moment wordt er een EKT gegenereerd met de aankoopgegevens van het product. De EKT wordt verstuurd naar de kopende partij, in dit geval de exporteur. De EKT wordt in het systeem van de exporteur ingelezen en het product staat direct op de voorraad met de aankoopgegevens. Omdat er een zeer korte tijd tussen versturen en inlezen van het bericht zit, kunnen de verkopers van de exporteur het product direct weer verkopen. Het werk van de EKT is nu afgehandeld.

Scenario B: Exporteur stuurt een EKT naar een exporteur
De meeste systemen van de bloemen- en/of plantenexporteurs kunnen een EKT ontvangen en/of versturen. Als een exporteur op de veilklok een product heeft misgelopen dan is er een mogelijkheid om bij een collega-exporteur het product te kopen. De verkopende partij (exporteur) stuurt een EKT naar de kopende partij (exporteur). Ook hier hoeft het product niet handmatig ingevoerd te worden. Dit komt, omdat de software van beide exporteurs aan de richtlijnen van de EKT voldoet. De EKT wordt ingelezen in het systeem van de kopende partij (exporteur) en de voorraad is direct beschikbaar. De verkoper kan nu aan de slag om de voorraad te verkopen.

Scenario C: Kweker stuurt een EKT naar een exporteur
Door de snelle ontwikkeling van de techniek wordt het nu ook makkelijker om buiten de veiling om in te kopen. Er was een tijd dat alles via een veilklok gekocht werd. Tegenwoordig doen exporteurs naast kopen op de veilklok ook direct inkopen bij een kweker. Dit gebeurt veel door te kopen op de webshop bij een kweker. De kweker stuurt dan een EKT van de aankoop naar het systeem van de exporteur. Door de EKT wordt het product automatisch aangemaakt in het systeem van de exporteur en is klaar voor de verkoop.

In bovenstaande voorbeelden wordt duidelijk dat de EKT een relatief simpel bericht is. De EKT kan daarom voor verschillende doeleinden ingezet worden. Naast EKT zijn er ook nog andere berichten die verstuurd kunnen worden. In een ander artikel zal ik daar meer over vertellen. Het gaat om een bericht/ techniek die nu in opkomst is en nog meer tijd bespaart.

Voordelen van een EKT

  • De aankoop hoeft niet meer handmatig ingevoerd te worden.
  • Er kan snel gehandeld worden. Een bericht versturen duurt enkele seconden.
  • EKT is een standaard bericht. De meeste bloemen- en plantenexport software ondersteunt het EKT bericht.
  • De kans op fouten wordt aanzienlijk verminderd.

EKT kosten

EKT kan kostenloos van bloemen- en plantenexporteur naar een bloemen- en plantenexporteur verstuurd worden. Mits de software het EKT bericht ondersteund.

Als er op de bloemenveiling gekocht wordt op de klok dan wordt er ook een EKT verstuurd. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Om daar achter te komen kan je het beste contact opnemen met de bloemenveiling. Tegenwoordig kan je ook via de web portal van de bloemenveiling inloggen en de kosten van de geabonneerde diensten inzien.

Voorbeeld EKT Bericht

EKT EDI voorbeeld

EKT maken

Heeft u tips nodig hoe een EKT bericht wordt opgebouwd en/of de vulling daarvan.
Neem direct contact op en verstuur vandaag zelf nog een EKT.

Pin It on Pinterest